Konyhai ablakcsere lakótelepi lakásban

Eljött az idő, hogy kicsit felújítsuk a lakótelepi lakásunkat. Igy a bejárati ajtó cserét a konyhai ablak cseréje fogja követni.

Az ablakok még az eredeti fa tessauer rendszerű nyilászárók. Sajnos előző gazdáik sem törődtek  vele sokat, igy arra jutottunk, hogy nem az ablak felújítás, hanem az ablakcsere mellett döntünk.

Persze ez most könnyű döntés, mivel egyetlen ablakot akartunk kicserélni első körben a konyhában. Szerencsére a lakótelepi lakások konyháiban szabványméretű 90×150-es ablak van, ezt könnyűszerrel megvehetjük bárhol. Mivel érd közel van hát beugrottam a Bói Kft-hez és vettem egy műanyag ablakot ami egy kombi gépkocsiba még be is fér.

Amint látható az ablak már nem a legjobb formáját mutatja, megérett a cserére. Az ablakcsere a szárny leemelése után a tok bontásával kezdődött. Miután kivettük a tokot és letisztítottuk a munkaterületet, kivettük az új ablakot az ablakszárnyból és beállítottuk a nyílásba. Az ablakkeret kiékelése után középen keresztbe tettünk egy stafnit, majd púrhabbal kinyomtuk az ablakeret és a nyílás közötti rést. A purhab megszilárdulása után (2 óra) visszatettük az ablakszárnyat.

Ezután a takarólécezés és a párkányok felrakása következik. Fontos megjegyezni, hogy a lakótelepi felújítás program előtt álló épületeknél a nyílászárócserét követően a külső ablakpárkánynak 8-9 cm-t kell kinyúlnia, hogy majd aláférjen a később felrakandő külső szigetelőréte, ami általában 5-8 cm lehet.