Ablakcsere vagy szigetelés?

A fa ajtók és ablakok mára újra nagyon közkedveltekké váltak. Sokan azért ragaszkodnak hozzájuk, mert természetesebbek, barátságosabb hatást keltenek, mint az utóbbi években felkapott mûanyag nyílászárók. A házak, lakások hangulatát és összképét pedig nagymértékben befolyásolja, hogy milyen anyagokat használunk az építkezés vagy felújítás során.

Sokan viszont nem esztétikai szempontok miatt nem válnak meg fa nyílászáróiktól, hanem mert egyszerûen nem tudnának egy teljes nyílászáró cserét finanszírozni. A panelprogram keretén belül támogatást is biztosítottak erre a célra sok társasháznak, de többen vannak azok, akik még így, segítséggel sem tudták megvalósítani a nyílászárócseréket.

A 20-30 éves vagy még régebbi fa ablakokat és ajtókat biztosan kikezdte már az idõ vasfoga, ez pedig egyértelmûen szükségessé teszi a további leromlás megelõzését. Egyetlen megoldás van, az utólagos ablakszigetelés, ám ennek számos változata már kevés pénzbõl is elérhetõ.

Nemcsak a hõveszteség és az emiatt növekvõ fûtésszámlák miatt fontos az ablakszigetelés problémájának megoldása. Gondoljunk bele, egy huzatos lakás mennyi kényelmetlenséget, problémát tud okozni. Egy nagyobb széllökés már képes az utca porával beteríteni az ablakközöket, onnan már egyszerûen bejut a lakásba is.

Volt-e már olyan élményünk, hogy hatalmas felhõszakadás után a régi, fa ablakok alatt – ahol rendeltetésük szerint záródniuk kellett volna – ömlött be a víz és elázott a fal, a padló, csak mert az esõ éppen abból az irányból vert? Szélviharok idején hallottuk már, ahogy a szél az ablakok réseit áttörve süvít a lakásban és rázza a zárt ajtókat is?

Nem is beszélve a kellemetlen zajhatásokról, melyeknek a több évtizeden át esõnek, napsütésnek, fagynak kitett nyílászárók biztosan nem képesek ellenállni, hiszen még újonnan sem ez volt az egyik legfõbb rendeltetési feladatuk. Akkoriban ugyanis még nem volt elterjedt, hogy a nyílászárókat hangszigetelõ réteggel is ellássák. Mára azonban az ember természetes és alapvetõ igénye, hogy a kintrõl érkezõ zajokat kizárja, a bentrõl kiszûrõdõket, amik esetleg a szomszédokat zavarhatják – például kutyaugatás, kisgyerek sírása az éjszaka közepén, házi barkácsolás – pedig bent tartsa.

Kis utánjárással könnyen informálódhatunk, számunkra, illetve régi nyílászáróink számára melyik a legmegfelelõbb  utólagos szigetelési eljárás. Ha semmiképp sem szeretnénk kockáztatni, érdemes szakemberhez fordulni. A szigetelõanyagok széles választékából megéri a minõségibbet, esetenként drágábbat választani, hogy egy-két év múlva ne legyen szükség az egész szigetelés újrakezdésére.

Az ablakszigetelésről bővebben olvashat az  ablakszigetelo.hu oldalon