Ablakcsere a lakótelepen

A konyhaablak cseréjének sikerén felbuzdulva nekiálltunk a szobai ablak cseréjének is. Egy elöregedett fa kétszárnyú ablak volt a kisszobában. Az ablak mérete 150 x 150. Először is be kellett szerezni (azaz venni)  egy ablakot, a legolcsóbb megoldás mellett döntöttünk ami 30 és 40e között mozog ma a piacon, ez egy 5 légkamrás műanyag ablak.

ablakcsere

Most csak magát at ablakcserét írom le, a párkányozás és a rések eltakarása később következik.

A régi ablak kiszedése:

1. Első lépésként kiszedtük a régi párkányokat.
2. Levettük az ablakszárnyakat, ezután jött az ablak takaróléceinek eltávolítása. Leszedtük a régi takaróléceket, ügyelve, hogy a tapétát ne tépje fel, ehhez egy olfakéssel meg lett vágva a tapéta és a takaróléc találkozása.

ablakcsere

3. Most már hozzáfértünk a régi ablak rögzítőcsavarjaihoz amiket kicsavaroztunk és kifordítottunk a helyéből.
4. A középső tokot átvágtuk és kiszedtük. Ezután a jobb oldali tokot vágtuk meg, majd módszeresen, a pajszerral rásegítve ki lett emelve a teljes régi tok.
5. végül a régi purhab eltávolítása következett és egy kis takarítás.

Az új ablak berakása.

1. Először az új ablakkeretből kiemeltük magát az ablakot.
2. Felcsavaroztuk a rögzítő vasakat
3. Beemeltük az ablakkeretet a helyére
4. Beállítottuk az ablakkeretet: vizszintes szintezés (2 db éket helyeztünk alulra a megfelelő magasság eléréséhez), függőleges szintezés és egyenletes beállítás a falsíkhoz.

ablakcsere szintezés

5. Bejelöltük a beépítő vasak furatainak helyét, kifúrtuk és rögzítettük, közben ügyelve, hogy a síkok megmaradjanak.
6. Ezután körbeékeltük az ablakot, igy az teljesen a helyén volt mozdulatlanul.
7. Púrhabbal körbefújtuk.
8. Beemeltük az ablakot a keretbe és becsuktuk.
9. Az ablakkilincs felszerelése és a takaró műanyagok felhelyezése következett a végén.

ablakcsere

Ezzel készen is volt az ablakcsere, amely kb. 1 órát vett igénybe.

Amire az ablakcseréhez szükség volt az ablakon kívül:

– beépítő készlet (ez 4-6 db fémlemez, csavarokkal együtt)
– ékek
– púrhab (1 flakon)
– kézifűrész, vagy dekopír fűrész a bontáshoz
– pajszer szintén a bontáshoz
– vízmérték az ablak beállításához
– pneumutikus fúró a betonba történő fúráshoz
– akos csavarhúzo, a bontáshoz és a beépítéshez egyaránt.
– normál csavarhúzók, olfa kés és természetesen mérőszalag.

A nyílászáró beépítésről

Miért építtessük be az új nyílászáróinkat szakemberekkel mindenttudó kőművesek helyett?

Fontos tudnivaló az, hogy egy jó nyílászárót is be lehet építeni rosszul és rossz nyílászárót is be lehet építeni jól. Sokszor előforduló probléma az, hogy a kedves vevő, érthető okokból spórolva a nyílászáró kereskedő cég szakszerű beépítési díján, kőművessel építteti be új nyílászáróit, majd a nem szakszerű beépítés után megy reklamálni a nyílászáró kereskedő céghez, hogy rosszak a nyílászárók.

Ekkor kimegy a nyílászáró kereskedő cég szakembere, és néhány szerszám segítségével szakszerűen beállítva a nyílászárót az hibátlanul működik. Ebben a gyakori esetben a nyílászáró beállításáért kiszállási és beállítási díjat kérnek el, hiszen ez nem a nyílászáró garanciális hibája, hanem a hozzá nem értő kőműves által okozott probléma. Sajnos ez a jobbik eset. A rosszabbik az, hogy a szakbarbár „szakember” olyan rosszul építi be az új nyílászárókat, hogy azokat ki kell bontani, és újra be kell építeni. Ekkor sajnos a kedves vevő, aki spórolni akart a nyílászárók beépítési munkadíján, most nemcsak, hogy ki kell fizesse újra a beépítési díjat, hanem még a bontás költsége is őt terheli. Kivéve persze azt a ritka esetet, amikor a kőműves vagy az önjelölt nyílászáró beépítő garanciát vállal a munkájáért, és téríti a költségeket. Ennél még rosszabb eset az, ha a nyílászáró helytelen beépítésére akkor kerül sor, amikor már a nyílászáróra rá van vakolva, ki van festve, hozzá van burkolva, stb. Ekkor sajnos a nyílászárók bontás-beépítési költségén túl még a fal- és egyéb javítási, helyreállítási munkák költségét is viselni kell valakinek, amit szintén biztos hogy nem a nyílászáró kereskedő cég költsége. Ritka eset az, hogy egy nyílászáró beépítő szakember akár még egy rosszul legyártott nyílászárót is ne legyen képes jól beépíteni.

Szerencsére manapság a nyílászáró gyártás már elérte azt a szintet, hogy nagyon kevés a valós garanciális probléma. Persze óvakodni kell az úgynevezett „sufnituningos” nyílászáróktól, melyet otthon a garázsban, lelakott gépsoron raknak össze, adott esetben hulladék nyílászáró profilból. Ott bármi előfordulhat.

Érdemes ezért a nagyobb múltú nyílászáró gyáraktól vásárolni, illetve a nyílászáró kereskedő céget alaposan megvizsgálni, hiszen gyári garancia ide vagy oda, azt a nyílászáró garanciát a nyílászáró kereskedő cégen keresztül kell érvényesíteni.

Egy jó, tapasztalt, hozzáértő nyílászáró kereskedő cég szakemberei és beépítői szinte mindent meg tudnak oldani. Ezek után döntsön a kedves vevő okosan, hogy hol vásárolja nyílászáróit, és kivel építteti be azokat. Érdemes végiggondolni azt, hogy egy kis spórolás a nyílászárókon, vagy a nyílászárók beépítésén milyen sokba kerülhet a végére.

Nyílászáró beépítési díjaink szakemberekkel, garanciával (az árak az áfát nem tartalmazzák):

 • nyílászáró beépítése szabad nyílásba: 3.500Ft/m2
 • nyílászáró bontása és beépítés: 5.500Ft/m2
 • nyílászáró bontása acél szerkezetből és beépítés: 8.000Ft/m2
 • nyílászáró tokba építése: 5.000Ft/m2
 • beépített nyílászárók takarólécezése: 500Ft/m
 • beépített nyílászárókhoz redőny felszerelése: 5.000Ft/db
 • beépített nyílászárókhoz párkány felrakása: 1.200Ft/m
 • beépített nyílászárókhoz légbevezető felszerelése: 5.000Ft/db
 • beltéri ajtók, nyílászárók beépítése: 8.000Ft/db
 • beltéri ajtók, nyílászárók bontása, beépítése: 12.000Ft/db
 • beépített nyílászárók utáni falkáva javítása: 4.000Ft/m

A fenti árak a Nyílászáró Centrum beépítési árai

Ablakcsere lakótelepen

Műanyag ablakcsere folyamata egy lakótelepi lakásban. A régi fa nyílászáró bontása után a műanyag ablak beépítése, valamint a meglévő rolók visszahelyezése.

Megnézhetjük a teljes ablakcsere folyamatát a bontástól a beépítésig (rögzítés, külső ablakpárkány feltétele)